Važan svakodnevni proces za bolje kuhanje kave jest to kako se aparat za kavu ispravno čiste jer naravno da su čisti aparat za kavu i preduvjet bolje kave finog okusa.
Stoga ćemo proći cijeli proces kako se aparati za kavu moraju pravilno isprati. Na temelju savjeta trebali biste svi biti u mogućnosti dobro održavati svoje aparate.
Tijekom rutinskog postupka pripreme espressa, mali komadići mljevene kave i ulja mogu se nakupiti u glavi aparata. Ako se ostavi bez čišćenja, ovaj talog može dodati ustajali okus vašoj svježe kuhanoj kavi što ozbiljno smanjuje kvalitetu vašeg pića.
Kada dođe vrijeme za čišćenje – bilo na kraju dana ili na vrhuncu iznimno zaposlenog razdoblja – uklonite filtar sa skupnih ručki i stavite ih da se namoče u hladnu vodu. Postavite svoj slijepi disk za povratno ispiranje (ili svoj gumeni slijepi disk) u grupnu ručku i dodajte jednu čajnu žličicu sredstva za čišćenje espressa. Postavite ručicu natrag u aparat za kavu- espresso, a zatim pritisnite tipku ‘espresso’ da isperete vodu kroz glavu i cijevi, čime ćete ukloniti sve naslage taloga. Nakon ovog početnog postupka trebali biste ukloniti ručku i isprazniti vodu i ostatke praška za čišćenje i kave.
Kako bi aparat za kavu bio savršeno čist, ponovite postupak čišćenja, ali nemojte dodavati prašak za čišćenje. Sada, posebnom četkom za espresso, nježno kružnim pokretima očistite brtvu. Na kraju, vratite ručku natrag u glavu i pustite malo vode kroz nju da završite proces.
Kad je aparat za kavu u pitanju, ista se prljavština može nakupiti unutar drške i košara filtera, stoga je važno očistiti i njih. Srećom, ovo je vrlo jednostavan postupak.
Uklonite košaricu filtera sa skupne ručke, a zatim oboje stavite u zdjelu ili spremnik napunjen vrućom vodom i mjericom sredstva za čišćenje espressa i ostavite preko noći. Zatim sljedećeg jutra temeljito isperite ručke svježom vodom. Međutim, važno je ne potopiti plastične ručke jer bi ih dugotrajno izlaganje vrućoj vodi moglo oštetiti.